10-DANSTRÄNARNA ÄR BJÖRN OCH MYRANBjörn började dansa i Solna Sportdansklubb när han var 8 år. Ett år senare började hans två år yngre syster Myran dansa. De blev så småningom ett par inom tävlingsdansen. Tillsammans har de vunnit 8 svenska mästerskap, både i standard och 10-dans, i junior- och vuxenklass.


Björn har dessutom ytterligare ett svenskt mästerskap i standarddanser tillsammans med en annan partner. Björn och Myran är sedan 1999 klubbens huvudtränare. De har båda utbildat sig till danslärare i Norge och har examen i motsvarande engelsk "associate" både i moderna och latinamerikanska danser.


Som professionella har de deltagit i flera uppvisningar, bland annat i "Slave to the Rhytm" vid Stockholms 750-årsfirande år 2002, utanför Operan i Stockholm. Björn har också engagerats i TV 4:s underhållningsserie "Let´s Dance" ett flertal gånger.


Myran är lärare i bland annat ämnet Idrott och hälsa. Där finns dans med som ett av de viktigaste momenten i kursplanen i idrottsämnet. Dans ska vara en av de uttrycksformer som eleverna ska få använda sig av i skolan enligt Lpo94 (Läroplanen för obligatoriska skolväsendet).


Björn och Myran började sin Internationella danskarriär redan som 11 respektive 9 åringar, då representerade de Sverige vid Nordiska Mästerskapen i Finland år 1987. Sedan dess har representationerna varit många, Nordiska Mästerskapen, Europa Mästerskapen och Världs Mästerskapen. Som bäst har Björn och Myran en 10:e plats vid 10-dans VM i Frankrike samt en 25:e plats vid VM i standarddanser i Japan.


Till Blackpool reste Björn och Myran redan som juniorer för att få inspiration och internationell erfarenhet. Sen dess har resorna till Blackpool blivit många. Som bäst dansade de hem en fin placering i semifinalen i standard, i klassen under 21 år.


Utanför tävlingsgolvet har de även fått äran att bl.a. vara med i filmen ”Sista Dansen” av Colin Nutley, Army of Lovers musikvideo ”La Plage de Saint Tropez” samt i Rickard Wolfs musikvideo ”Det sitter en pojke på månen”.


Björn och Myran har alltid tävlat för Solna sportdansklubb under sin tid som amatörer och de har vunnit många mästerskap.Solna Sportdansklubbs dansare Senaste danstävling
   VÅRA DANSARE

    DANSTÄVLING
Dansuppvisning av Solna Sportdansklubb Börja dansa hos Solna Sportdansklubb
 DANSUPPVISNING
    BÖRJA DANSA

Myran Törnblom:

"Dansen har givit mig så fantastiskt mycket. De lärdomar jag har med mig från dansen har påverkat hela mitt liv. Det handlar inte bara om tävlingar och pallplaceringar utan minst lika mycket om uppträdande och respekt för andra människor. I vår intensiva träning för att skola morgondagens tävlingsdansare får de dessa egenskaper på köpet."

Björn Törnblom:

"För att våra danselever skall nå framgång i sin idrott är det viktigaste att de verkligen behärskar basic- stegen i de olika danserna. Det finns alltför många exempel på dansare som inte lägger tillräcklig vikt vid detta. Utan basickunskaper kommer man aldrig att nå framgång. SSDK:s dansares många pallplaceringar i danstävlingarna beror bl a på att vi lägger stor vikt vid basicträningen. Först när grunden finns utvecklar vi dansarnas koreografi."

Björns och Myrans mästerskapstitlar

 

1993 Svenskt juniormästerskap i standard
1993 Svenskt juniormästerskap i 10-dans
1994 Svenskt juniormästerskap i standard
1994 Svenskt juniormästerskap i 10-dans
1995 Svenskt mästerskap i 10-dans
1996 Svenskt mästerskap i 10-dans
1997 Svenskt mästerskap i standard
1997 Svenskt mästerskap i 10-dans
10:e plats på 10 dans VM
26:e på VM i standard
2000 Björn svenskt mästerskap i standard tillsammans med Diana Helenson från Alemana dansklubb